När Stephan Johansson skulle transportera hem sin häst hände det absolut otänkbara: hästen trampade genom golvet i hästtransporten! Nästan halva golvet var borta och när Stephan tittade in såg han ett ”blodbad” och hästen stod – otroligt nog – upp på kanterna av hästsläpet och balanserade.
Hästtransporten ingick i köpet av en annan häst och var inte direkt ny, men besiktigad och ansågs därmed körduglig. Den användes mest för att transportera redskap och trädgårdsavfall eftersom Stephan normalt använde en annan, nyare och större hästtrailer när han transporterade hästar. Men natten till den aktuella söndagen hade dessvärre den nyare hästtransporten blivit stulen och man fick ta det äldre hästsläpet för att ta hem hästen Zinclaire. Han stod hos en fodervärd och var tvungen att hämtas hem med kort varsel – det kunde inte vänta.
Hästtransporten hade en lastvikt på nära 1000kg så det utgjorde inget hinder att köra den 700kg stora valacken. Zinclaire stod snällt under stor del av resan, men bara några mil hemifrån kände Stephan hur det ryckte till i släpet.
Det blev lugnt direkt efter rycket, så vi körde vidare. Men jag tittade bakåt och kunde då se att Zinclaire stod och tryckte huvudet mot fönstret i en konstig vinkel. Det tyckte vi var en märklig ställning så då stannade vi för att kolla till honom."
Halva golvet var borta och det var blod överallt! De började genast ringa efter en jourhavande veterinär men fick inte tag i någon. Det var dessutom kväll och mörkt ute, på en ganska kurvig och trafikerad väg. Värsta tänkbara scenario, men man var tvungen att lasta av hästen. När hästen började rygga ut ur hästtransporten kunde han inte styra sina bakben och ramlade baklänges ut ur släpet. Stephan befarade det värsta, att senorna var helt av, men hästen reste sig och stod snällt vid vägkanten under tiden de fortsatte ringa efter en veterinär.
Som tur var hade Stephan precis flyttat och det fanns därför gott om lakan vilka kunde användas för att linda om hästens bakben som blödde kraftigt. Hästen hade trampat genom golvet och släpat bägge bakbenen i asfalten under ett okänt antal meter, innan han hade mirakulöst lyckats hoppa upp i hästtransporten. Den stora valacken lyckades ställa sig och balansera på ytterkanterna av ramen, där golvet normalt sett vilar. Det var detta ryck som Stephan hade känt i bilen – när Zinclaire kämpade för sitt liv.
Innan sällskapet fått tag på en veterinär hade några vänner kommit till undsättning med en ny trailer i vilken de lastade hästen, som lugnt och snällt gick på transporten – för att fortsätta resan hemåt. Zinclaire stod så snällt i släpet att de tänkte att det – trots blodbadet – kanske inte var fullt så allvarligt? Men när de lastade av hemma så ramlade Zinclaire återigen ut ur släpet. Vid den tidpunkten hade de nu fått kontakt med djursjukhuset som bad Stephan att genast köra in hästen.
Vi skulle ha åkt in direkt även om vi inte fick tag i veterinär…. De hade säkert tagit emot oss oavsett, men vi var väl för chockade för att tänka rationellt just då..."
(reds anm. det aktuella djursjukhuset har inte jourmottagning nattetid).
På djursjukhuset kördes hästen in på operation direkt och det blev en svår och lång operation då bägge senorna (tåsträckarna) mycket riktigt var helt av. Konvalescensen efter operationen förväntades bli både lång och svår för den stora valacken och utgången var högst oviss – skulle han någonsin bli återställd? Veterinären räknade med minst 6 månader i sjukhage med korta och kontrollerade skrittpromenader som successivt och väldigt försiktigt skulle ökas på efterhand. Men efter ca 3 månader hade hästen fått nog och hoppade över staketet i sjukhagen och in på ridbanan!
Zinclaire återhämtade sig mycket fortare än vad både veterinären och Stephan hade vågat hoppats på. Han blev fullt återställd och såldes som ridhäst till Stockholm, där han tom användes i hoppning. Vilken kämparglöd han visade, den stora vackra fuxen Zinclair och vilken tur att hans husse valde att kämpa för att få honom tillbaka!
Dessvärre blev det en dyr historia för Stephan – som trots att hästens försäkringsbolag täckte den akuta skadan – fick ta ett privat lån för att kunna rehabilitera sin häst. När han sedan såldes så blev det till ett mycket lägre pris – pga skadan – än vad han hade kostat vid en försäljning före olyckan. Stephan avslutar med att berätta att han även valde att kassera det ruttna släpet och köpte en ny hästtransport.
På den har jag valt att byta golvet ett par gånger, trots att firmor jag anlitat sagt att det inte behövts. Jag kontrollerar golv och väggar väldigt noggrant och ofta. Jag tar inte den risken helt enkelt!”
Vi vill förhindra att fler drabbas av det Stephan var med om. Vår ambition är att få bort farliga transporter från vägarna. Har du svårt att kontrollera skicket på din hästtransport? Vi hjälper dig helt utan kostnad, läs mer här:
Om du tycker att det är ok, klicka bara på "Acceptera alla". Du kan också välja vilken typ av cookies du vill ha genom att klicka på "Inställningar".
Läs vår integritetspolicy.