Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ifor Williams slapvagnar bromsade obromsade

Vad är skillnaden mellan en bromsad och en obromsad släpvagn?

Lastvikt, skatteplikt och hastighetsbegränsning är det sammanfattande svaret på den frågan.

Ett bromsat släp har en sk påskjutsbroms (färdbroms) som vid dragfordonets inbromsning aktiveras och bromsar släpvagnen på egen hand. En obromsad släpvagn, även ofta kallad för EU-trailer, saknar egen färdbroms och är helt beroende av dragfordonets bromssystem vid bromsning. Avsaknad av eget bromssystem gör att hastigheten vid körning med obromsat släp kan behöva bli lägre samt att lastvikten sjunker.

Detta innebär att obromsade släpvagnar är oftast lättare byggda och således även billigare. Dessutom är de inte skattepliktiga såsom bromsade släpvagnar är. Däremot har både bromsade och obromsade släp såväl besiktningsplikt som krav på vinterdäck.

Vilka hastigheter gäller?

Två olika hastigheter gäller och det finns tillfälle då det är okej att köra högre hastighet även med obromsat släp:

Max 80km/h gäller för:
Max 40km/h gäller för:
Ifor Williams slapvagnar obromsade

Max 30km/h gäller för “efterfordon” – eftersom dessa inte klassas som släpvagnar. Exempel på sådana är skyliftar, högtryckstvätar, kompressorer mm. Läs mer om efterfordon här.

Ska jag välja bromsat eller obromsat släp?

Vi vägleder dig gärna till den bästa transportlösningen för dig. Kontakta oss på det viset som passar dig bäst, du hittar våra kontaktuppgifter under support eller längst ner på denna sida. Följande frågor kan ställas för vägledning till ett bromsat eller obromsat släp.

Ovan är förenklingar av regler, det finns fler undantag än de angivna här. Vi hänvisar till Transportstyrelsen för exakta regler och bestämmelser.

Föregående artikel:

Kör bränslesnålt med släpvagnen.

Nästa artikel:

Underhåll av släpvagn.

Nästa artikel:

Kör bränslesnålt med släpvagnen.